Joanvi Candel: Exemples de ciutats a valorar

Joanvi Candel: Exemples de ciutats a valorar: Màlaga i Bilbao

Moltes ciutats han arribat a un consens polític i social per tal d’eixir de la paralització econòmica que es trobaven. Algunes d’elles amb grans inversions, òbviament escalonades en 3 o 4 legislatures, preveient que res siga irreversible, amb criteris de prioritats econòmiques i això sí, amb la participació de tota o quasi tota la societat.

Bilbao i Màlaga serien els dos exemples, dins d’Espanya, de transformació apostant per la terciarització. Ambdues ciutats competien amb altres dues molt més potents en turisme cultural, Sant Sebastià i Granada, semblava que sense cap possibilitat de reeixir-se’n.

 LA RÍA, EL CASCO VIEJO, LA MODERNITAT

Bilbao després de la crisis dels anys vuitanta amb la desaparició de la siderúrgia, la ria del Nervión resta assolada sense capacitat de regeneració industrial. Canviar de criteris econòmics serà l’aposta de la ciutat, regenerant la ria i convertir-la en un gran centre cultural.

Però han de competir amb Donosti, una bellíssima ciutat bastida en un espai geogràfic immillorable, la badia de La Concha.

A més de Donosti, destaca per tindre llengua i cultura tradicional pròpies, per la seua excel·lent gastronomia, un festival internacional de cinema, un nucli antic ple de vida, un eixample atractiu amb edificis noucentistes, La Kurssal és el nou Palau de Congressos i un urbanisme d’alta qualitat. Això sí, cap monument històric de gran importància.

L’aposta de Bilbao serà la creació d’un nucli turístic de gran envergadura, el Guggenheim que suposarà una enorme inversió econòmica. Aquest generarà un cinturó cultural que farà de motor d’una economia de serveis. La Universitat, l’Euzkalduna o palau de congressos de Bilbao, la revitalització comercial, etc. Tres dècades després amb la conclusió el nou estadi de futbol, Bilbao és una de les ciutats més atractives d’Europa.

 

GRANADA VS. MÀLAGA

Granada és una de les ciutats turístiques més importants del món, gràcies a l’Alhambra, un dels nuclis irradiadors més notables d’Europa.

El relat turístic està fonamentat en arrels històrics d’època nazarí i la conquesta cristiana. Destacant la potentíssima cultura popular, amb la Setmana Santa, el Flamenc i els arrels d’època àrab.

L’ALHAMBRA. VISTA DES DE L’ALBAICIN.

 

L’àrea patrimonial concèntrica està  conformada per grans monuments d’època nazarí i cristiana a més de…

La comarca de La Alpujarra.

La costa tropical. Important àrea de serveis.

Les pistes d’esquí de Sierra Nevada.

La ruta Califal. De Còrdova a Granada.

Poblacions particulars com Alhama de Granada, Montefrío, Alcalà la Real…

Granada sembla imbatible com a ciutat turística d’aquestes característiques.

 

MÀLAGA. L’APOSTA HA ESTAT, PER LA MODERNITAT

Màlaga és una gran ciutat situada vora mar, amb oratge molt agradable i envoltada de muntanyes, que malgrat que manté un patrimoni històric important no tenia recursos culturals suficients com per a competir amb Granada patrimonialment.

Conforma una àrea de cultura contemporània de primer ordre internacional amb el Museu Picasso, el Thyssen Carmen Cervera, la sub seu del Pompidou, i la de l’Ermitage.

CALLE LÀRIOS, PORT MARÍTIM, NUCLI VELL

El relat turístic està fonamentat en la figura de Pablo Picasso i l’àrea patrimonial que està conformada per un impecable urbanisme amb carrers per a vianants abocats a la mar.

Poblacions particulars com ara Ronda, la ciutat d’Antequera, Frigiliana i parcs naturals com ara La Sierra de la Nieves, el Torcal, i la ruta senderista panoràmica del Caminito del rey…

Les platges de Torremolinos, Marbella i Néjar són una important àrea de serveis, plenes d’hotels i serveis turístics com a àrea vacacional, que complementen una zona de màxima atracció turística del món.  

 

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here