Josep Mª Jordán: Immigració i bona convivència

El dimecres 10 de gener, a les 19h, intervé en l’Aula de Ciutadania de Llíria, al Centre Multiusos, el professor Joan Lacomba, del departament de Treball Social de la Universitat de València. Tractarà el tema: “Podrem conviure? Immigració i diversitat cultural a la nostra societat”. Un tema que no és la primera vegada que hi abordem. L’abril passat hi hagué una Taula Redona titulada “Diversitat sociocultural a Llíria: propostes per a una convivència millor”, la qual va comptar amb la participació de Elhassani Outana Hassan (economista), Rafael Benítez Giralt (filòsof), Ricardo Torres Silva (llicenciat en Dret) i Carmen Feltrer Peris (regidora d’Educació).

La immigració, com es sabut, continua trobant-se en l’ull de l’huracà a Europa com a conseqüència de les tragèdies i horrors que pateixen milers de refugiats i immigrants. També per estar en el punt de mira de partits i moviments xenòfobs i populistes existents als distints països europeus. Aquesta deriva populista ha jugat l’any passat un paper important en alguns dels processos electorals de la Unió Europea, com ara a Holanda, França, Alemanya i Àustria.

Com a conseqüència d’aquest ambient problemàtic, la lliure circulació de persones es troba amenaçada al si de la UE, i ja hi ha certs controls de fronteres en Alemanya, França, Àustria, Dinamarca i Suècia. Una bona informació sobre la matèria es pot trobar en l’Anuari CIDOB de la Immigració 2017.

D’acord amb les xifres de l’INE, al llarg de l’any 2016 immigraren a Espanya al voltant d’unes 420.000 persones. Això confirma un fet que no podem ignorar, com és la persistència de la immigració al nostre país. Clar que d’Espanya emigraren també unes 330.000 persones. El saldo migratori va ser, per tant, positiu (d’unes 90.000 persones), la qual cosa evità que caiguera la població espanyola, ja que el saldo vegetatiu (naixements menys defuncions) hi va ser lleugerament negatiu (situant-se la població total del país en uns 46 milions i mig d’habitants l’1 de gener de 2017). A la Comunitat Valenciana el saldo migratori va ser d’unes 2.200 persones al llarg de 2016.

Hi ha sobrada evidència que la immigració té un impacte positiu en el creixement del PIB del nostre país, així com en els segments laborals nacionals que són complementaris. Les conseqüències negatives són molt limitades, i es localitzen en reduïts segments de treballadors nacionals substitutius. El repte més important de la immigració és com integrar-la en la nostra societat de forma adequada per tal que no es debilite la bona convivència ciutadana i, per contra, puguem traure allò millor de la diversitat cultural. De tot això parlarem en l’aula de ciutadania aquest dimecres.

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here