Josep Mª. Jordán: Una foto fa 50 anys

LLETRES D’HORABAIXA

UNA FOTO DE FA 50 ANYS

Josep Mª Jordán Galduf

Un amic m´ha fet arribar aquesta foto que s’adjunta. Una foto en blanc i negre d’ara fa, aproximadament, uns 50 anys. ¿Qui són els xics i les xiques que hi apareixen? ¿Quin fou el motiu d’aquella reunió que es va voler commemorar amb la foto?  Agrairia qualsevol informació per part de qui puga saber-ne alguna cosa. Mentrestant, faré les meues suposicions que també voldria contrastar amb qui bonament hi puga ajudar-me.

La foto és exactament del 12 de març de 1967. Aleshores jo estava estudiant primer de Turisme. No era per a mi una època fàcil. Com passa a tants joves, em trobava una mica desorientat, sense veure molt clar el camí que havia de seguir en la vida. Recorde ara totes aquelles cavil·lacions, que després em durien a estudiar Econòmiques, i en canvi havia oblidat quasi per complet altres activitats d’aquell temps. De sobte, aquesta foto ha activat la meua memòria, però sense molt d’èxit.

En la foto hi ha dos capellans. El de l’esquerra és D. José Nàcher, que aleshores estava posant en marxa la parròquia de Maria Mare de l’Església al nostre poble. Ignore qui és el de la dreta, però pense que era el rector d’un altre poble de la comarca (possiblement, Riba-roja). El grup de joves inclou gent no sols de Llíria, sinó també d’eixe altre poble del Camp de Túria. I els joves de Llíria pertanyen a les distintes parròquies, si bé molts d’ells no estaven massa vinculats a una dinàmica parroquial ni religiosa. ¿Quin era l’objecte d’aquella reunió? ¿Quin tipus de moviment juvenil s’hi volia promoure?

A la primera fila de la foto puc reconéixer quatre persones de Llíria: Miguel Cintero i jo hi ocupem l’extrem esquerra, mentre Vicent Ortiz (“El Reiet”, que malauradament va faltar ja) i Pepe Miñana són els dos últims de la dreta. A la segona fila apareixen al centre Miguel Bort (però hi no estic segur) i Mari Carmen Simeó i Miguel Portolés (que després es van casar). A la tercera fila, hi són Consuelo Marín, Susi Calvo, Maribel Soriano, Encarna Bernat, Concha Villanueva, Pep Llopis (aleshores cantant del grup local Los Errantes, posteriorment Cotó-en-Pel, i hui un magnífic compositor musical), Rafa Solaz i Vicent Ventura. A la quarta fila, puc identificar Eduardo Escobedo, Carmen Villanueva, Rafa Hidalgo i Andrés Calvet. I a la darrera fila, només puc reconéixer Vicenta Rodenas (la tercera per la dreta).

En total, unes vint persones del poble (potser algú més que no he aconseguit identificar) i de perfils realment molt diferent entre nosaltres. ¿Què celebràvem allí? ¿Quin projecte s’hi va activar i fins a on arribà? Benvinguda siga qualsevol informació a tot aquest respecte.

En el meu cas, aquell any vaig prendre al final la decisió d’anar a treballar durant l’estiu a Anglaterra, i en tornar vaig iniciar el curs de preuniversitari per tal de poder accedir després a la Facultat de Ciències Econòmiques recentment creada a València. Tot això enfosqueix els records que ara vull extraure d’aquesta foto. Uns records que potser aporten també un punt d’enyorança a molts d’aquells joves. Gràcies per qualsevol comentari i ajut.

3 Comentarios

  1. Querido Josep M.Doy Carmen Simeo.
    Miguel y yo tenemos está foto y creemos recordar que era una reunión de las JARC.(Juventud Agrícola Rural Católica.).
    Participaron además de jóvenes de Lliria, otros de la comarca..Creo que también de Casinos..
    No sé si te valdrá está información, pero de entonces no tenemos notas.Un abrazo.

  2. Josep Maria, la quinta persona al mig és món pare, Juan Antonino March Raga, vei de Riba-roja. Per desgràcia va faltar. Ell estava vinculat a l’esglesia com “escolà”, sacristà i campaner junt al seu pare. Tot mentre el treball li ho permetia; fins a 1971 més o menys. Gràcies de la foto!

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here