Joan V. Candel: Interessa convertir Llíria en una destinació turística?

Foto: Maribel Aisa

Interessa convertir Llíria en una destinació turística?

 

A l’època de la globalització, de la deslocalització industrial, dels moviments migratoris, de la desaparició de la indústria tradicional… ha aparegut per tota Europa, com a causa-efecte un mecanisme de defensa dels trets culturals, de l’economia i de la identitat de les poblacions històriques. Aquest mecanisme és diu, El turisme Cultural.

Els darrers anys regions com La Toscana, Sicília o Les Marques a Itàlia; La Bretanya, Provença i Borgonya, a França; Baviera o Saxònia a Alemanya;… s’han convertit en una marca de qualitat, on els seus productes tradicionals han viscut un rebot de re valorització gràcies al creixement del turisme interessat pels valors culturals autòctons.

Han rehabilitat monuments, han urbanitzat places i carrers, han recuperat la gastronomia popular, han creat cases rurals en els edificis antics i han posat en valor els productes tradicionals evitant l’eixida de joves buscant treball, a més de millorar la qualitat de vida dels seus habitants.

Llíria una de les més importants ciutats històriques valencianes, no pot perdre aquest tren que condueix a la modernitat preservant els valors patrimonials que atresora, no podem quedar-nos mirant-se mentre altres poblacions ja ho han fet o estan en camí de fer-ho.

Per tant vos proposeu unes quantes reflexions que crec que hauríem de valorar seriosament.

  

El turisme cultural és simplement un producte de consum?

No, perquè gestiona el conjunt de recursos patrimonials d’una població, així que han d’estar en disposició de ser disfrutats tant per la població local, com pels turistes.

El turisme cultural és sostenible?

Sí, perquè el turisme cultural és molt respectuós amb el patrimoni del qual irremeiablement depèn, el preserva, promou el seu ús públic ajudant a la comprensió dels seus valors i facilita l’accessibilitat als monuments per part de la població resident.

El turisme cultural és transversal?

Sí, perquè depèn i beneficia tota la societat. Els habitants d’una ciutat turística cultural se senten orgullosos dels seus valors patrimonials i col·laboren en l’ornamentació, la neteja i el manteniment de les seues propietats.

El turisme cultural millora la renta?

Sí, sens dubte. Les destinacions de turisme cultural com que no són de temporada, fomenten i diversifiquen l’oferta, rendibilitzen social i econòmicament el llegat cultural, creant riquesa i llocs de treball fixos.

El turisme cultural millora urbanísticament la ciutat?

Sí. Les ciutats amb una bona gestió del turisme cultural esdevenen més acollidores, més verdes i agradables, perquè el turisme cultural potència els interessos públics generant una transformació urbana d’impacte, que finalment conclourà millorant la qualitat de vida dels seus habitants.

El turisme cultural genera una bona imatge de la ciutat?

Sí. Una decidida gestió política de programes de turisme cultural posarà en relleu els trets culturals, cohesionarà la integració interterritorial i potenciarà la identitat cultural de la ciutat, millorant la projecció exterior.

Interessa convertir Llíria en una destinació turística?

Clarament SÍ. Llíria és una ciutat que per les seues característiques, amb una bona gestió del turisme cultural esdevindria una ciutat turísticament sostenible que proporcionaria una important rendibilitat econòmica, ja que generaria ocupació de qualitat.

Joan V. Candel. Gestor turístic.

 

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here