Josep Mª. Jordán: Ciutadania i Convivència

LLETRES D’HORABAIXA

 

CIUTADANIA I CONVIVÈNCIA

Josep Mª Jordán Galduf

 

Arriba Nadal, s’acaba un any i ja mirem el que ve: el 2018. Potser és hora de fer un balanç del temps passat, establir bons propòsits per a un nou període i revisar les nostres prioritats. Tant a escala personal com col·lectiva. Em centraré en l’esfera col·lectiva amb només una reflexió referida al desig d’una millor convivència.

El punt de partida és el concepte de ciutadania, que tradueix l’estatus de cada persona com a membre d’una societat amb una sèrie de drets i obligacions comunitàries. Un concepte sobre el qual estem desplegant la tasca de la nostra “Aula de Ciutadania” a l’Escola d’Adults de Llíria per tercer curs consecutiu.

Com deia Eduardo Madina en un article recent al diari El País, la noció de ciutadania pertany al camp de la racionalitat i en conseqüència es pot legislar. El conjunt de drets i obligacions que deriven d’ella els estableix la pròpia societat mitjançant el debat democràtic. I primer són les persones, els ciutadans, com la base d’una societat que a hores d’ara és oberta i plural.  

En efecte, tal com ell ho expressa:  “No es lo mismo describir el país que habitamos en términos de hechos diferenciales y derechos históricos que hacerlo en términos de pluralismo y convivencia cívica. No es lo mismo ver grupos cerrados, predefinidos y homogéneos que describir sociedades abiertas y plurales. No es lo mismo reivindicar derechos de un colectivo diferenciado que definir derechos de ciudadanía para el conjunto de una sociedad. No es lo mismo ver una sociedad de ciudadanos y ciudadanas plurales que una pluralidad de naciones”.

A la fi, la societat actual es conforma com una estructura dinàmica i plural, davant altres models antiquats referits a realitats tancades i estàtiques. I una societat moderna ha de saber dotar-se d’un marc que faça possible la bona convivència d’eixa diversitat, de les distintes formes d’entendre la vida dels que hi habiten, amb els drets i les obligacions que hi són necessàries.

Aquest és el gran repte que tenim els ciutadans actuals, tot aconseguint fer compatibles la diversitat amb la cohesió i la solidaritat que també són imprescindibles en les nostres societats.

 

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here