Josep Mª Jordán: Notícies d’Àfrica

LLETRES D’HORABAIXA

 

NOTÍCIES D’ÀFRICA

Josep Mª Jordán Galduf

El diumenge 19 de novembre els jugadors de futbol Geoffrey Kondogbia (València CF) y Cheick Doukouré (Levante UD) van dedicar els seus gols respectius als emigrants africans subhastats com esclaus a Líbia, en un crit de rabiosa indignació. Una indignació que estan mostrant també els governs de nombrosos països africans que hi demanen la intervenció internacional. Alguna cosa ha canviat positivament a l’Àfrica els darrers temps, és clar, però alguna cosa ben negativa hi continua malauradament igual. Una Àfrica que, certament, és ben diversa. ¿Quina relació manté la Unió Europea amb aquest continent del sud tan maltractat al llarg de la història?

Aquesta setmana (dies 29 i 30 de novembre) tindrà lloc a la Costa d’Ivori una cimera que reunirà els principals mandataris dels països africans i dels estats membres de la UE. El teló de fons és aquest: Àfrica passarà de representar el 16% de la població mundial avui, a més del 25% al 2050, i hi ha encara una notable falta d’oportunitats laborals; mentrestant, la població europea no para de perdre pes dins del total per l’escassa natalitat i per l’envelliment demogràfic. La temptació d’emigrar del sud cap al nord és així imparable. ¿Que hi cal fer?

La UE és el principal soci comercial d’Àfrica, el principal inversor i el principal donant d’ajuda als països africans. Diversos acords comercials i de cooperació al desenvolupament tracten de donar suport a la millora socioeconòmica de les distintes regions del continent africà. Així, els països subsaharians reben ajudes financeres a través del Fons Europeu de Desenvolupament i altres mecanismes que s’acosten als 20.000 milions d’euros a l’any.

Aquestes ajudes s’hi apliquen a través de programes que cobreixen qüestions com bon governament i drets humans, canvi climàtic, integració comercial, infraestructures, energia, migracions, ocupació i ciència. Són programes que treballen a la fi per aconseguir els Objectius per al Desenvolupament Sostenible (ODS) aprovats per l’Assemblea General de les Nacions Unides ara fa dos anys.  

En la reunió d’aquesta setmana entre els principals mandataris europeus i africans es tractarà de revisar els acords referits en els àmbits comercial i financer. Cal que la UE ajude a estabilitzar i millorar les oportunitats de desenvolupament del continent africà. I cal que la ciutadania europea no es mostre tan desorientada davant uns fluxos migratoris que inciten a la xenofòbia i el populisme en bona part de les nostres societats.  

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here