Alberto Ibáñez: “Si tot va bé, en un any el Centre de menors de Llíria estarà funcionant”

Alberto Ibáñez, secretari autonòmic d’Inclusió i l’Agència Valenciana de la Igualtat, ha visitat Llíria per reunir-se amb l’equip de Govern i tractar qüestions relacionades amb les polítiques autonòmiques i municipals d’infància i família. La Veu de Llíria ha aprofitat la visita per parlar amb Alberto Ibañez sobre el centre de menors que es crearà a Llíria.

-Per què triareu Llíria per a un Centre de menors?

Llíria és una ciutat acollidora i solidària, que intenta tindre els serveis comarcals que li pertanyen com a capital. Hi ha un edifici que fa molts anys que no té ús i, dins del plantejament de la Generalitat per aprofitar estos llocs i donar-los un ús social, s’ha pensat en Llíria.
Llíria té un SEAFI, i un centre de dia, que es volen reforçar i per acabar de tancar esta estructura social es farà el centre de menors.

-A nivell Generalitat els centres de menors han estat un tema polèmic. A Llíria també ha creat controvèrsia. Penseu que s’ha tramitat en els temps correctes o en urgència? S’ha escoltat els veïns del poble?

El nostre interlocutor ha estat l’alcalde, que és qui representa a la ciutat i va mostrar el seu interès. La Generalitat, per la seua banda, ha dissenyat este mapa en criteris objectius de km, distàncies etc… Això no vol dir que si alguna entitat o associació vol parlar, no tenim cap inconvenient en atendre’ls.

Però el disseny d’estes estructures socials es fan atenent les diferents realitats i no els gustos individuals d’uns veïns que, actualment, poden viure però demà se’n poden anar del poble. Infraestructures de ciutat com esta, s’han de fer sempre amb criteris tècnics.

-Quin serien estos criteris?

Volem que Llíria siga una ciutat referent pel que fa a recursos socials. Això genera oportunitat de treball, i no només treball directe, hi ha usuaris que van a la cafeteria, etc. i això genera economia. La proximitat de Llíria a València la fa apropiada i, sobretot, l’espai del Prat que n’estava buit, i poder reutilitzar-ho ha estat fonamental.

-Ens pots contar detalls d’este centre? Quantes places tindrà o com serà?

La part de construcció li toca a l’ajuntament amb la Diputació de València. El que fa al personal, que és la part de Conselleria, estaríem parlant de contractar 59 professionals. No només tècnics o educadors, també auxiliars de residència, cuiners, vigilància, formació professionals. Estem parlant d’una inversió pública d’1,8 milions d’euros.

-Eixirien del poble els llocs de treball?

No, seria una oferta pública, serien funcionaris, no és territorial.

-Quantes places tindria el centre?

Estem anant a models molt inclusius, xicotets entre 30-35 places, encara que podria en moments puntuals arribar a 40 places.

-Ja es pot dir que és una realitat?

En el Conveni Ajuntament-Diputació tenen el 2017-18 per construir, i a final del 2018 serà una realitat, no sabem encara si a novembre o quant.

-El Centre de Dia i la residència era una reivindicació històrica d’este pobre. Es farà? 

Dotar d’un recurs o altre no van encadenats. Atenen a realitats. Però puc dir-te que Elena Ferrando, l’altra Secretaria General, està fent un estudi i s’està avançant en esta línia. Hi ha negociacions i l’equip actual ha mostrat molt interès. Però més enllà de les mobilitzacions o demandes ciutadanes, s’ha de mirar els criteris de llistes d’espera, de distància per km del recurs, etc.. Si arriben a un acord, ho anunciaren.

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here