El Clarín estrena un notable Don Juan Tenorio

La representació de Don Juan Tenorio va acostar el clàssic de Zorrilla amb una duplicitat d’actors ben resolta i un ritme descendent

La història del galant Don Juan Tenorio de Zorrilla es va estrenar ahir a Llíria, a càrrec del Grup de Teatre El Clarín. Els actors i actrius van posar en escena una notable adaptació d’este clàssic teatral, amb una característica molt especial: la duplicitat de papers, amb tres actors per a Don Juan Tenorio i dues actrius per al personatge de Doña Inés.

La representació – per l’estil del text de Zorrilla – no era per a tots els públics, amb text extens i llargs soliloquis, que van provocar una durada total de tres hores. De tota manera, els actors i actrius del Clarín van donar-li agilitat als textos – de vegades, la velocitat de la recitació era un poc excessiva – i ritme a les escenes. De tota manera, la primera part – a pesar de ser més llarga – va tenir més ritme i encerts que la segona part.

Un dels riscos d’esta adaptació de Don Juan Tenorio era la duplicitat dels actors per a un mateix personatge. Don Juan Tenorio era interpretat per dos actors i una actriu – la que li va donar un to més dramàtic al personatge – i Doña Inés va estar interpretada per dues actrius. Esta fórmula li va donar dinamisme a algunes escenes, com bé va apuntar el seu director Josep Albert. Va funcionar, especialment, en el personatge de Don Juan Tenorio, en els llargs soliloquis i en moments, com en la famosa escena en què Don Juan conquista a Doña Inés, en què la duplicitat d’actors estava molt ben pensada i construïda. Tanmateix, en altres ocasions, no va ser una fórmula tan encertada i li va restar dramatisme i clímax, especialment en l’escena final.

Els actors van fer un gran paper, més si es té en compte que es tracta d’actors amateurs que s’enfrontaven a una obra i un text de gran dificultat com és el Tenorio de Zorrilla. A banda d’algun descuit puntual, van resoldre notablement el repte a què s’enfrontaven.

El Don Juan Tenorio, a càrrec de Grup de Teatre El Clarín, tindrà una segona representació esta vesprada a les 18 hores. Les entrades restants es posaran a la venda en la taquilla del teatre. Si vols reviure l’esperit d’este clàssic de la dramatúrgia espanyola, encara tens una oportunitat d’assistir-hi.

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here