El Clarín presenta un Don Juan Tenorio amb un llenguatge «molt actual»

Un dels trets més característics de la representació és la partició del personatge de Don Juan Tenorio, entre dos actors i una actriu

El Grup de Teatre el Clarín estrena la clàssica obra de Zorrilla Don Juan Tenorio el pròxim dissabte 28 d’octubre a les 22 hores, amb una segona representació el diumenge 29 d’octubre a les 18.00 hores. Així docs, la història de Don Juan Tenorio, Inés i els fantasmes es representarà a Llíria, en els dies anteriors a l’1 de novembre, Festivitat de Tots els Sants.

El grup teatral s’enfronta al repte d’interpretar este clàssic romàntic, però amb un «llenguatge molt actual» segons ens explica Josep Albert, director de l’obra. «Presentem una adaptació molt fidel al text de Zorrilla i en allò que representa el Tenorio. Però, alhora, hem tractat de quotidianitzar el text per acostar-lo al llenguatge i a la forma de pensar actuals«.

Un altre dels aspectes característics de la representació del Grup de Teatre «El Clarín» és que els dos personatges principals – En Juan i Na Inés – no estan representats per un únic actor. En el cas d’En Juan estarà representat per dos actors i una actriu i, en el cas de Na Inés, per dues actrius. «Esta obra té un text tan exigent a l’hora de representar, que he vist necessària esta divisió per actors. Per posar un exemple, el paper d’En Juan triplica al del següent personatge amb més text. I este grup està conformat per actors amateurs».

Però aquesta no ha sigut l’única raó per què el director ha decidit utilitzar diferents actors per a un mateix personatge, sinó que també ha buscat donar ritme i vivacitat a la representació. «L’obra de Zorrilla té soliloquis llarguíssims, que poden arribar a ser un poc insofribles. I la partició del text, li dóna dinamisme«.

Però, serà el públic capaç d’adonar-se d’este fet? «Les pautes que hem utilitzat per als canvis de personatges es fan en textos molt coneguts i, a més, tenen un sentit; perquè es corresponen amb les diferents personalitats dels personatges».

Pel que fa a l’escenografia, el Don Juan Tenorio del Grup de Teatre El Clarín també és «absolutament innovadora»; en la línia de les representacions més modernes. Un fet que contrastarà amb un vestuari més clàssic que recorda a tot el públic assistent que es tracta d’una obra del romanticisme espanyol.

Dissabte és la gran estrena, els actors estan preparats i amb nervis. I és que els assajos van començar allà pel mes de febrer. «Fer el Tenorio és tot un atreviment, perquè és una de les obres més representades i més representatives de la dramatúrgia espanyola». No obstant això, els integrants del grup teatral van vore molt atractiu este repte. «En octubre de l’any passat, mentre preparàvem Sister Music, va sorgir la idea de representar esta obra que sempre s’ha representat per Tots Sants».

Esta representació serà un fet insòlit, ja que – en els últims 50 anys – cap grup teatral edetà ha posat en escena este clàssic de Zorrilla sobre l’escenari. Únicament, als anys 90, l’Ajuntament de Llíria va programar una representació del Tenorio a càrrec d’una companyia de València. «Així que és un hite allò que estem fent» explica Josep Albert «es quedarà escrit per sempre. No s’ha intentat mai i és difícil que algú torne a assumir el repte».

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here