Manolo Sánchez Vidagany: Una experiència pel món Iber

Dins de les Festes de Sant Miquel, s’han realitzat unes visites al món Iber, on es mescla història i simulació teatralitzada de com vivien els nostres avantpassats. Li demanem a Manolo Vidagany, Guia Turístic local, que ens conte esta experiència, de la qual encara ets a temps de gaudir, en la visita de diumenge 1 d’octubre. Este és el relat de Manolo Vidagany.
Texte: Manolo Vidagany
Fotos: Mateu Sanchís.
El  passat dissabte, 23 de setembre vaig assistir com, com a públic, a una jornada d’activitats lúdiques al Castellet de Bernabé; organitzada dintre de la programació de les festes de Sant Miquel de Llíria.
Vàrem disposar de servei de bus d’ anada i tornada i allí que ens varem dirigir  a gaudir d’ una jornada que es prometia interessant i així va ser. Baix un sol excessiu per a trobar-nos en setembre, els habitants ibers del Castellet ens van rebre de forma acollidora, com han fet sempre tots els pobles mediterranis que per aquestos paratges han habitat.
La programació va consistir en una sèrie de visites guiades i mostres de la cultura ibèrica com la fundició o una simulació de excavació arqueològica molt adient en aquest lloc.
La llavor, molt eficaç, del actors i actrius junt a l’ explicació científica de la arqueòloga que ens va acompanyar ens va introduir en diversos aspectes materials de la cultura ibèrica, gastronomia, construcció, religió etc.
Duent a cap una combinació entre aspectes científics i lúdics que, per a mi, va ser lo més acertat del programa. La gent escoltà tant allò que es menjava; pa, llentilles, faves, el que es bevia, vi ,per supost aigua, ordi, amb el que es feia la cervesa, així com carn, especialment de oví. Molt interessant la explicació sobre la construcció del poblat i els materials emprats, tova feta amb fang, aigua i palla secada al sol, fang amb canys al sostre etc.
Tot combinat amb una descripció científica de l’ evolució històrica del poblat que a mi em va resultar molt positiva i crec que a tot el públic assistent també.
En resum, una jornada agradable, en bona companyia, en un paratge, el Castellet de Bernabé, amb una força increïble, al peu de la Concòrdia i junt a la senda del Cavallo de L’Olivera que recomane visitar a tothom, especialment a la tardor, no quedareu defraudats.
Si voleu gaudir de la mateixa experiència que la que vàrem gaudir nosaltres, teniu la oportunitat ja que el programa es torna a posar en marxa l‘1 d’ Octubre, això sí, canvia el lloc, aquesta vegada al tossal de Sant Miquel, solar de l’ antiga Edeta, jaciment corresponent a l’ antiga capitalitat ibèrica d’ un extens territori entre els rius Palancia i Xúquer i al qual estarien adscrits politicament els jaciments arqueològics del Llíria i el Camp de Túria que tots tant hem sentit nomenar.

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here