La música de la Unió i el Clarin fa vibrar la Plaça Major en un Festival de Bandes d’altíssim nivell

El Festival de Bandes 2017 va fer un homenatge al compositor Andrés Valero-Castells i al director Pablo Sánchez

Festival de Bandes 2017La ciutat de la música va viure anit una de les seues nits més musicals de l’any, amb el Festival de Bandes 2017, que s’engloba dintre de la Fira i Festes de Sant Miquel. La Unió i el Clarín van compartir escenari – cosa que sols ocorre una volta en tot l’any – per oferir un concert d’altíssim nivell, amb obres d’extrema dificultat.

En l’incomparable marc de la Plaça Major de Llíria, engalanat per a l’ocasió; les dues agrupacions van fer valdre el nom de Ciutat de la Música. Els edetans i edetanes i els melòmans de la música de banda van omplir la plaça, bé asseguts o de peu, per gaudir de la música de dues de les millors bandes del món.

La Unió Musical de Llíria va ser la primera a ocupar l’escenari, amb més de 140 músics. L’agrupació va oferir un bon concert, especialment en la interpretació de La vall de la Murta d’Andrés Valero-Castells; una obra molt més rica i atractiva per al públic que Wait of the world, de Stephen Melillo.

La sonoritat acurada i elegància de la banda, en els passatges més íntims i minimalistes – un exemple clar va ser el piano del trio del pasdoble Armando Serra de Pablo Sánchez – va ser un dels aspectes a ressaltar del concert. Uns passatges en què l’agrupació va destacar per damunt de les seccions més enèrgiques, una mica contingudes.

El final del concert de la Unió Musical va obtenir l’aplaudiment del públic i les autoritats present en el Festival de Bandes 2017. Els presents van reconèixer el treball ben fet per part de l’agrupació, dirigida pel jove director Pablo Marqués Mestre.

Per la seua banda, la Banda Primitiva – dirigida per l’edetà Javier Enguídanos Morató – va interpretar les dues obres amb què competirà en el Certamen de Bandes Vila d’Altea: 400, d’Andrés Valero-Castells i Dark Wine Sea, del compositor John Mackey. Dues obres vibrants, de gran espectacularitat i extrema dificultat, amb què el Clarín va oferir un concert d’alt nivell; amb una gran sonoritat, garra i força. No obstant això, l’agrupació també va destacar en les seccions suaus, sobretot en el segon moviment de Dark Wine Sea.

De cara al dos de desembre, la banda haurà de perfeccionar fins el detall la precisió tècnica i polir més les diferències dinàmiques marcades pels compositors. Però, així i tot, el Clarín va oferir un molt bon concert, que va arrancar l’aplaudiment del públic de la Plaça Major.

Els dos ambiciosos programes, de quasi una hora de durada cadascun, van fer que el Festival de Bandes 2017 s’allargara, fins a les dues i mitja de la matinada, en una de les edicions més llargues que es recorden.

El Festival és l’única volta en què les dues bandes de Llíria comparteixen escenari i, per això, les comparacions estan a l’ordre del dia. Cadascú tindrà el seu guanyador, però independentment els músics de Llíria es van deixar la pell sobre l’escenari per fer vibrar al públic assistent i somiar i emocionar-se amb l’art de la música.

El més important és que el Festival de Bandes 2017 va tenir dos guanyadors: la música, perquè l’excel·lència musical va flotar en l’aire; i Llíria, perquè amb este concert, la nostra ciutat torna a demostrar per què continua sent un dels bressols i els referents de la música en l’àmbit internacional.

Llíria fa un homenatge a Andrés Valero-Castells i Pablo Sánchez, en la primera edició amb dos homenatjats

El Festival de Bandes 2017 va realitzar el seu tradicional homenatge a un compositor valencià, una norma que s’ha seguit amb l’excepció de l’homenatge a Bert Appermont, en l’edició del 2016. En aquesta ocasió, este reconeixement va ser per al compositor i director valencià Andrés Valero-Castells.

Tremendament emocionat, Valero-Castells va reconèixer la importància de Llíria en la seua trajectòria professional, des que va presenciar el seu primer Festival de Bandes en l’any 1996. «Eixe dia vaig somiar que una de les meues obres sonaria a este festival i és un somni que s’ha acomplit en diferents ocasions, igual que el de dirigir una de les bandes en este concert. Vaig poder fer-ho, en 2007, quan vaig dirigir a la Banda Primitiva de Llíria».

Però l’homenatge d’enguany ha sigut doble, perquè l’Ajuntament de Llíria va voler reconèixer al director Pablo Sánchez Torella, qui va assegurar que «part de la meua trajectòria professional li la dec al poble de Llíria, cosa per la qual estic tremendament agraït». I és que el director va passar 16 anys a la Unió Musical de Llíria.

Pablo Sánchez va ser l’encarregat de dirigir l’Himne Regional per tancar el Festival de Bandes 2017, que va interpretar la Banda Primitiva. Un acte simbòlic, l’honor del qual ha recaigut sempre en el compositor homenatjat. El doble-homenatge d’enguany va modificar esta tradició i va ser el director homenatjat l’encarregat de prendre la batuta per tancar el Festival de Bandes 2017.

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here