El plenari aprova, amb un bronc debat, la realització d’un debat d’Estat de la Ciutat

La proposta del debat d’Estat de la Ciutat és interpretada per l’oposició de manera diferent a l’Equip de Govern i el secretari

Un debat d’Estat de la Ciutat serà una de les novetats de la vida política del nostre municipi. I és que el ple municipal va aprovar ahir la realització d’aquest innovador debat, que s’està popularitzant a altres consistoris. Es va aprovar amb els vots a favor de Compromís-Move – partit que va proposar la moció – i el Partit Popular; amb el vot en contra del PSPV; i amb les abstencions de Ciudadanos i Llíria Puede.

Segons la proposta, este debat d’Estat de la Ciutat tindrà una estructura diferent de la dels plenaris ordinaris, amb una intervenció inicial de 15 minuts de cadascun dels partits, en orde de representació de major a menor; i un torn de rèpliques de cinc minuts. A més, la moció aposta per la participació ciutadana, amb la intervenció de la ciutadania, que podrà fer preguntes als polítics. De tota manera, esta estructura no se sap si serà la que se seguisca fins que es convoque el plenari corresponent.

El debat d’esta proposta, per altra banda, va donar lloc al debat més bronc i intens de tota la sessió celebrada ahir. I és que la proposta de Compromís-Move es va interpretar de dues maneres diferents. Per una banda, l’oposició la va entendre com una proposta d’instar a celebrar este debat d’Estat de la Ciutat, mentre que el secretari i l’Equip de Govern la van interpretar com la sol·licitud d’un plenari extraordinari, en què es realitze este debat. Esta doble interpretació va provocar un debat confús, que va anar augmentant d’intensitat.

Segons les intervencions de cada portaveu o del secretari, es debatia en una línia. El PP va defensar que “era una proposta genèrica de manifestar una voluntat política”. El PSPV va considerar que “amb les sessions plenàries ja hi ha el suficient debat i que no ha sigut mai partidari d’incrementar les despeses per assistència a òrgans”, cosa que provocarà la celebració d’esta sessió de debat d’Estat de la Ciutat. I, alhora, va prendre cautela pels dubtes legals que va esgrimir el secretari sobre les incoherències que podia provocar amb el reglament del plenari o sobre la manera de sol·licitar este ple extraordinari.

La confusió tampoc la va resoldre el proponent de la moció Paco García, portaveu de Compromís-Move, qui també va debatre la doble interpretació que va tenir lloc al plenari. En alguns moments es referia a la proposta genèrica i, en altres, a la sol·licitud d’un ple extraordinari.

Finalment, la moció es va aprovar amb els vots de Compromís-Move i el PP. Davant la seua interpretació, l’alcalde Manolo Civera va anunciar que, com marca la llei, l’alcalde convocarà esta sessió extraordinària en els pròxims quinze dies hàbils. “Vostès em reclamen eixe plenari i jo el convocaré, encara que se celebre el dia de la Baixà, en plenes festes de Sant Miquel”. Falta per veure quin dia serà el dia en què, definitivament, es convoque el plenari. Si coincidirà amb la Baixà o no. I, a més, falta saber quina serà la seua estructura. En menys de quinze dies, eixirem de dubtes sobre este debat d’Estat de la Ciutat.

García acusa el secretari de ser una veleta i el regidor número 22 

(a partir de d’1:34:00)

El moment àlgid del debat es va produir quan el portaveu de Compromís-Move, Paco García, va acusar el secretari de l’Ajuntament de Llíria de ser “una veleta i de ser el regidor número 22″. Va ser després que el secretari mostrara els seus dubtes sobre la possibilitat de votar la proposta del debat d’Estat de la Ciutat amb un procediment de dubtosa legalitat.

Les acusacions de García van provocar les reaccions de l’alcalde Manolo Civera i del portaveu del PSPV, Ferran Pina. Civera li va demanar que retirara l’acusació: “No li puc permetre que insulte i li falte el respecte al secretari i a l’interventor. No li ho puc consentir”. Però Paco García no va voler retirar estes acusacions, un fet que Pina va voler que es fera constar a l’acta de la sessió plenària.

Per la seua banda, el secretari va assegurar que no s’havia sentit ofès, però va voler afirmar que “no es pot acusar de no ser democràtic, quan u està intentat fer el seu treball, de manera professional. Si considere que es pot incorre en alguna falta de legalitat pertinent, he de traslladar-ho a tots els regidors ací presents”.

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here