El PSPV gestionarà un pressupost amb 45 esmenes del grup Compromís-Move

ple pressupost

Les expectatives es van complir, perquè el ple del pressupost 2017 va ser intens. Finalment, Llíria té pressupost per al present exercici. El dictamen inicial de l’Equip de Govern es va aprovar, amb els vots a favor del PSPV, Compromís-MoveCiudadanos i Llíria Puede; i el vot en contra del Partit Popular. Un dictamen inicial modificat per les 45 esmenes aprovades del grup Compromís-Move, d’un total de 88 que n’havia presentat. Unes modificacions que afecten a un total de 860.163,91 €.

El debat va tornar-se en enfrontament a mesura que avançava la sessió; entre els tres principals polítics (Llíria Puede i Ciudadanos van quedar en un segon pla). El PSPV – cal recordar que governa en minoria – va haver de veure com les mocions de Compromís-Move es van anar aprovant, depenent de la voluntat del Partit Popular; que va convertir-se en un convidat inesperat però decisiu de la sessió plenària d’ahir.

Dos moments van tensar l’ambient més de l’habitual. Primer, amb l’acusació de Paco García que hi ha treballadors d’alt nivell de l’Ajuntament de Llíria, que incompleixen les seues responsabilizas laboral. I, cap al final del ple, el debat sobre l’aprovació d’una partida per a posibilitar l’alliberament de l’alcalde, qui tindria dedicació exclusiva.

DSC_0046El grup Compromís-Move va canviar l’estratègia del debat de l’any 2016. En volta de presentar una esmena a la totalitat al pressupost 2017 que no tenia possibilitats de fructificar – és el que va passar amb la presentada pel PP -; va decidir presentar un total de 88 esmenes parcials. De totes elles, ahir se’n van aprovar 45; el 51,13% de les modificacions presentades. 

Algunes de les partides que van reduir-se – respecte a la proposta inicial – van ser les de cultura (amb una reducció total de 66.183,91 €; tant la de la programació estable, com la de la programació musical), les obres de millora de la Piscina Municipal (en 110.000 €) o la partida de festes, que passa de 180.000 a 120.000 euros.

Per contra, s’incrementen o es creen de noves al pressupost 2017. Entre elles es troben les obres de conservació i recuperació dels barris del vessant de Sant Miquel (85.000 €), l’adequació del Multiusos per poder ser seu de l’EOI (60.000 €), la millor a l’accés de les urbanitzacions (50.000 €) o una dotació per a la celebració del centenari dels 12 treballs d’Hèrcules, amb un total de 55.000 € (30.000 per a fer una reproducció del mosaic i 25.000 euros per a fomentar activitats per la commemoració).

  • Un pressupost 2017 més encotillat i definit 

Les modificacions del pressupost de l’Equip de Govern delimiten i concreten la destinació de les diferents partides pressupostàries, eliminant les bosses generals del pressupost inicial. Una situació que va provocar les queixes de l’Equip de Govern.

«Si ja és complicat gestionar les diferents partides, vostés sols fan que complicar-ho més i deixar pas a una gestió menys flexible de l’administració» va declarar Ferran Pina, portaveu de l’Equip de Govern, durant la sessió plenària. Una afirmació que va rebre la rèplica per part de l’oposició. «Nosaltres sols volem que cada cosa tinga la seua partida corresponent i que no es gasten els diners en allò que vulguen» va replicar-li Reme Mazzolari.

  • PP i Compromís-Move critiquen el modus operandi de l’Equip de Govern 

El desenvolupament de la sessió d’ahir va ser el resultat de les crítiques dels dos principals grups de l’oposició de falta de diàleg entre ells i el govern de Manolo Civera quan, a més, es troba en una situació de minoria amb huit regidors d’un total de 21.

ple pressupost6«Ústedes han presentado un presupuesto de forma unilateral» els va acusar José Ricardo Escobedo del PP. «No tienen en cuenta las opiniones del principal partido de la oposicióya que han reiterado en varias ocasiones que se muestran dispuestos a dialogar con todos menos con nosotros«.

Ferran Pina va ser el que li va fer la rèplica a este argument. «Mire, senyor Escobedo, sap vosté que hem intentat parlar amb vostés sobre este debat i no hem arribat a entendre’s». El portaveu de l’Equip de Govern va remarcar, per altra banda, les diferències entre l’actuació actual del PP i les de quan estava al govern; sobretot en l’apartat de festes: «Al departament, hi ha pressuposts de festes que ascendeixen a 600.000 euros i, ara, ens haurem d’apanyar amb 120.000». I, a més, va fer referència a l’herència rebuda en diversos moments del debat; com en el debat sobre Carrases o l’estat de les pistes de futbol del Canó.

Per la seua banda, Compromís-Move va posar l’accent en el procediment erroni del PSPV de no esperar al tancament del pacte per portar endavant els pressupostos; crítica que ha fet de manera reiterada, durant les últimes setmanes.

Així i tot, a pesar de la intensitat del debat polític; cinc hores i mitja després de l’inici de la sessió, el ple va aprovar el pressupost de Llíria per al 2017.

5 Comentarios

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here