L’edetà que pogué ser emperador de Roma

nigrinoFrancesc Rozalén Igual

El dijous 26 de maig se celebrà al Museu Arqueològic de Llíria l’edició número 37 de la peça del mes, una magnífica ocasió per conéixer la interessant col·lecció museogràfica que ja posseeix el museu edetà. Cal manifestar amb satisfacció, que l’assistència de públic a aquestes xarrades és elevada, cosa que ens sorprén perquè la participació de llirians en les activitats culturals que s’organitzen a la ciutat és bastant baixa.

Amb l’erudició i excel·lent documentació que caracteritza les intervencions de l’arqueòleg municipal, Vicent Escrivà, així com recolzat amb un selecte material audiovisual, l’exposició d’aquest mes ha estat dedicada a un dels temes ja clàssics de l’arqueologia edetana: Marcus Cornelius Nigrinus Curiatius Maternus, el personatge més important en els més de 2.000 anys d’història d’aquesta ciutat. Ja volgueren moltes ciutats històriques haver estat el lloc d’origen d’una de les figures més destacades de l’imperi romà durant el segle I d.C. El cas de Nigrinus és un bon exemple de la importància de la ciutat d’Edeta en època romana, que arribà a controlar un extens territori al País Valencià, molt ric en recursos agrícoles i ramaders.

Vicent Escrivà féu una detallada exposició, quasi detectivesca, de les inscripcions que al llarg dels darrers segles han aparegut sobre Nigrinus procedents d’Edeta, així com les que modernament s’han recuperat a diversos llocs de l’antic imperi romà. Cal afirmar que Nigrinus era un personatge oblidat de la història de Roma, però a partir dels inicis de la dècada dels setanta començà a ser conegut gràcies a les investigacions del primer especialista del món en epigrafia llatina i història social de Roma, Géza Alföldy, catedràtic de la Universitat alemana de Heidelberg. Els seus estudis sobre Nigrinus es donaren a conéixer en una monografia ja clàssica publicada en 1973 pel Servei d’Investigació Prehistòrica de la Diputació de València.

El desencadenant per a conéixer tota la carrera política i militar de Nigrinus fou la troballa a Llíria de tres fragments d’una enorme làpida on es detallava el seu cursus honorum. Com diu Alföldy, tal vegada aquesta làpida estigué col·locada en un monument sepulcral de Nigrinus ubicat en una vila de la seua propietat a les afores de la ciutat d’Edeta. És impressionant reconéixer com el savi Alföldy, com si es tractara d’un trencaclosques, fou capaç de reconstruir tot el text de la làpida fragmentada, a la qual li faltaven algunes parts amb lletres. Aquesta làpida, reconstruïda en part, es pot admirar en el Museu Arqueològic de Llíria.

Vicent Escrivà continuà la xarrada descrivint amb detall tota la història de Nigrinus, els càrrecs que havia ocupat i els territoris i ciutats de l’imperi que havia visitat durant la seua vida. Nigrinus fou un edetà nascut probablement l’any 40 d.C. que havia fet la seua carrera sota la protecció dels emperadors de la dinastia flàvia (Vespasià, Tito i Domicià). Procedia de l’orde eqüestre i pràcticament començà la seua carrera des de baix, arribant a ser un dels més destacats generals de Domicià. Fou tribunus militar de la Legió XIV Gemina ubicada a Britania i després al Danubi, però prompte fou promocionat a senador de rang pretorial. Després ocupà el càrrec de legat de la Legió VIII Augusta a Germania i el de governador de la província d’Aquitània. El recolzament que Nigrinus tenia per part de la dinastia flàvia, es tornà a manifestar amb l’ascens ràpid a cònsol suffectus l’any 83, un dels magistrats més importants i de més alta jerarquia de l’imperi romà. Entre els anys 86 a 89 fou nomenat governador de la província de Moésia (actual Bulgària) i rebé en la guerra dàcica de Domicià moltes altes distincions militars, que el convertiren en un dels cinc senadors més condecorats de tot l’imperi romà. Finalment, entre els anys 93 i 97 fou nomenat governador de Síria, una de les més importants províncies militars de l’imperi romà, i que abraçava els actuals estats de Síria, Israel, Palestina, Líban, Xipre i Jordània. Aquest extens territori tenia com a capital a Antioquia i posseïa grans ciutats com Jerusalem, Palmira o Petra. Cal matisar que a aquesta província, tan allunyada de Roma, se solia enviar a un general d’elevat prestigi i que comptara amb la més absoluta confiança de l’emperador. Com a governador, Nigrinus exercia tot el poder en aquest extens territori: era el cap superior de l’exèrcit al comandament de les tres legions síries, a més d’ostentar els màxims càrrecs polítics i administrar justícia.

Amb la conspiració palatina i l’assassinat de Domicià l’any 96, desapareixia el principal protector de Nigrinus. Com diu Alföldy, la situació política durant el govern interí de l’emperador que el substituí, l’ancià Nerva, era poc clara i dominava molta inseguretat sobre qui podria ser el futur emperador. Quan la guàrdia pretoriana començà a conspirar contra Nerva, aquest adoptà a Trajano com el seu hereu i successor. Alguns cercles de poder a Roma que recolzaven a Trajano veren en el prestigiós Nigrinus un perillós rival polític amb una extraordinària carrera militar, per això aquests poders s’encarregaren de revelar-lo amb rapidesa del càrrec de governador de Síria. Continua afirmant Alföldy, que Nigrinus fou el frustrat rival polític de Trajano. A més, no seria d’estranyar que Nigrinus es considerara el més reputat militar del seu temps i per això un bon pretendent a la corona imperial, ja que tenia més prestigi militar que Trajano. A partir de l’any 97, Nigrinus és marginat i reduït al silenci per les fonts històriques per la seua rivalitat amb el nou poder que representava Trajano. Continua afirmant Alföldy que no sabem per què motiu Nigrinus en l’any 97 no portà endavant els seus plans per aconseguir el poder ni tampoc per què el rebutjaren algunes elits de Roma. El que sí està clar és que personatges influents com Plinius, no volien en el tron imperial a Nigrinus, sinó a Trajano. Alföldy s’atreveix a especular sobre els motius que podrien impedir que Nigrinus fóra proclamat emperador: el seu contundent compromís amb l’emperador Domicià caigut en desgràcia, ser membre de l’ordre eqüestre i per tant tenir un origen massa baix per a la dignitat imperial, o ser més major que Trajano. En cas de produir-se una guerra civil entre els dos pretendents, l’exèrcit de Trajano, situat a la Germania, haguera ocupat Roma més ràpidament que les allunyades tropes de Nigrinus ubicades a Síria.

Nigrinus, ja amb 57 anys, i apartat dels cercles de poder, es retirà a la seua ciutat de naixement, Edeta, on havia finançat per a gaudi dels seus conveïns i promoció de la seua figura, la construcció de les grans termes de Mura; termes que foren alçades durant els anys en què Nigrinus començava la seua ràpida ascensió política. Nigrinus visqué la darrera etapa de la seua vida a Edeta, on morí i fou soterrat rebent l’homenatge dels seus veïns.

La veritat és que després de totes les detallades explicacions de Vicent Escrivà i les minucioses investigacions d’Aldöldy, podem assegurar que la vida de Nigrinus, fou una vida de pel·lícula. Ja comencen a haver escriptors d’èxit que s’interessen en incloure a aquest novell personatge en les seues novel·les històriques. És el cas de Santiago Posteguillo amb la seua novel·la, “Los asesinos del emperador”, o el cas de Cristina Teruel amb la seua novel·la, “Trajano. De Hispania a Roma”. El personatge es mereix un bon documental que dóne a conéixer a nivell popular la transcendència d’una figura tan excepcional.

La vida de Nigrinus deuria d’estar més present en la història de Llíria i servir per a promocionar el ric patrimoni històric, artístic i arqueològic que posseeix la ciutat. Però en primer lloc, tots hem de ser conscients i ens hem de creure que el patrimoni històric, si se sap gestionar amb imaginació, amb adequades inversions i amb una innovadora manera de promocionar-lo, pot ser una bona font d’ingressos econòmics per a la ciutat. Però per això, els veïns de Llíria han de ser menys meninfots i les autoritats han de creure’s seriosament que tot açò pot aportar recursos econòmics per a la ciutat.

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here